Mandala informatie

Algemene informatie over de mandala

Het tekenen van mandala's heeft in veel culturen te maken met religie, bijv. het in contact komen met een godheid, of het symbolisch weergeven van religieuze zaken. Mandala tekenen vindt o.a. zijn oorsprong in AziĆ« bij het Boeddhisme. De Boeddhistische monniken tekenen, schilderen ze of leggen mandala's van zand. Maar ook in andere culturen worden cirkels aangetroffen op  gebruiksvoorwerpen, in de kunst en architectuur. 

Het werken aan een mandala is een meditatieve ervaring. Het gaat niet om het eind resultaat maar om de weg er naar toe. Bij de zand mandala wordt het zand na afloop bij elkaar geveegd en uitgestrooid over de aarde of in het water verstrooid. Mandala tekenen heeft alles te maken met mindfullnes. Je aandacht tijdens het tekenen is bij de vorm en de kleur. Door de vaak repeterende vormen kun je heel aandachtig in het nu leven. Dit laatste heeft de psycholoog Carl Jung ook ervaren en nam na zijn reizen deze ervaring mee en bood het aan, aan zijn patiƫnten. Hij maakte de helende werking ervan in de westerse wereld bekend.

Het woord mandala betekent magische cirkel (komt uit het Sanskriet) en is een universeel symbool van eenheid en repeterende processen. Dag en nacht. seizoenen. De cirkel is een metafoor van het mens zijn, van het bestaan, van het Zijn. Het is een symbool van oneindigheid, het heeft geen begin en geen eind. En het heeft altijd een kern. Tijdens het mandalatekenen schep je een binnen- en een buitenwereld. En ga je op zoek naar de kennis en de wijsheid die in jezelf verborgen zit en die al tekenend zichtbaar gemaakt wordt. De cirkel rand geeft je de steun en veiligheid. Hierbij kun je contact maken met je eigen symbooltaal, waar je kracht uit kunt putten en steun aan kunt. Het uitwerken van mandala's in kleur heeft niet alleen een helende, maar eveneens een inspirerende werking op de creativiteit in jezelf. 

Mandala tekenen is een ontspannen manier om je creativiteit te ontwikkelen en op ontdekkingstocht te gaan naar jezelf en je omgeving. Tekenvaardigheid is absoluut niet nodig.

Er is altijd een vaste les opbouw. We kijken naar elkaars werk. Dit is een essentieel onderdeel van   de tekencursussen. Hoe moeilijk dat soms ook is, werkt het bevrijdend en inspirerend. Nieuwe opdracht wordt uitgelegd en opgezet. Koffie pauze. Stilte moment werken aan de mandala. De les duurt twee uur. De mandalatekencursussen zijn geschikt voor iedereen die graag wil tekenen vanuit gevoel, of   op een creatieve manier naar zichzelf op zoek wil gaan. Maar ook mensen die gewoon fijn met kleurpotloden en andere materialen bezig willen zijn zullen deze manier van tekenen zeer prettig vinden.